Hur mycket energi äter flyget?

Det pratas ofta om att flyget är den största miljöboven men är det så egentligen? Här går åsikterna isär men det har visat sig att flyget står för cirka 10% av koldioxidutsläppen inom transportsektorn och bilarna står för hela 75%. Räknar man till det globala utsläppet så stor flyget för cirka 2%. Sedan 2012 betalar flygplansbranschen för sina utsläpp med utsläppsrätter, detta enligt ett EU-direktiv.

Under de 40 senaste åren har energiförbrukningen/bränsleförbrukningen per passagerare minskat med hela 70%. Detta tack vare lättare och mer strömlinjeformade plan, mer effektiva motorer med mera.

En del hävdar att det är mer energieffektivt att flyga med charter istället för reguljärt då charterresorna brukar ha så gott som fulla plan istället för att köra med halvfulla plan.

Det pågar många projekt för att göra flyget mer miljövänligt, däribland ett EU-projekt; Vinga, som ska utröna hur man kan spara in på bränsle – dessutom vill man försöka se om man kan minska buller i närliggande områden. Detta projekt sker på Landvetters flygplats, Göteborg.

Permalink.

Comments are closed.